lördag 26 februari 2011

Graduation day


 The graduates
I dag har Muranga invaderats av ca 5000 personer. Alla studenter som slutade sina studier i augusti tog examen i dag. Det tar så pass lång tid att rätta alla prov så därför får studenterna vänta i 6 månader. Det var över tre hundra studenter som tog examen och varje student har en stor familj så därför dessa massor av människor. efter ca. 1 timmes väntan på hedersgästerna som inte behagade komma i tid så kunde de äntligen plantera ett nytt träd och sätt igång festligheterna. Jag och Mats hade fått uppgiften att vara kameramän så vi följde allt väldigt noggrant. Blåsorkestern med barnen ledde processionen tillsammans med scoutkåren som marscherade oerhört disciplinerat. Många tal blev det i värmen, de flesta i publiken kunde inte höra eller se så mycket av vad som höll på så de började sorla och ägna sig åt andra aktiviteter. Körer sjöng och dramagruppen spelade upp en scen. De som var roligast att se tycker jag var gruppen med barna från en grundskola i närheten som spelade upp en scen där man gjorde narr av de kenyanska männen som bara siter och latar sig samtidigt som kvinnorna arbetar. Den scenen var det många som kände igen sig i. När talen och musiken var över började festandet. Studenterna fick presenter och blev fotograferade tillsammans med släktingar framför en kuliss med vackra vyer där det även låg ett lejon (i plysch) samt en julgran, girlanger och annat krims krams. Mycket poppis.
Bakgrund för fotografier
All personal fick en gratis lunch som var väldigt uppskattad och några fler tal förstås från hedersgästerna som var professorer från ett universitet i Nairobi. en mycket intressant och annorlunda examensdag även om talen liknade mycket de vi har vid våra skolavslutningar. Allt blir så mycket mer här på nåt sätt. Man tar ut svängarna mer och utnyttjar möjligheten att njuta av livets goda studenter. Kanske något för oss att ta lärdom av.
Bandet marscherar

1 kommentar:

Lena sa...

Verkligen annorlunda...spännande att få vara med om något så speciellt. Tänk om vi skulle ta 6 månader på oss att rätta....intressant. Här är det som vanligt. Små kyligt och rått ute. Nästa vecka är det dags att ägna onsdagen åt planering av den nya lärarutbildningen. Ha det bra o hälsa Mats.