måndag 16 mars 2015

Laptops i skolan

Laptops har precis börjat användas här. Förra veckan åkte jag och några lärare samt de svenska studenter som är här till en skola för barn i åldrarna 6-13 år för att se hur de använder bärbara datorer i undervisningen. Skolan är en av fyra skolor i Kenya som har blivit utvalda som pilotskolor för att testa hur bärbara skolor kan användas i undervisningen. Skolan har 700 elever och när de fick se oss Muzungus komma ut ur bilen blev det total kaos. Muzungus är ett ord som används här för att säga vit man. Alla barnen sprang mot oss och skrek så det kändes som vi var medlemmar av One Direction eller nåt liknande. Många barn har inte sett en vit människa på riktigt ute i byarna här. Alltid lika spännande att se reaktionerna.
Vi blev inbjudna av rektorn på hans kontor där vi blev introducerade till de lärare som har gått en speciell utbildning för att bli mer digitalt kunniga. Vi fick höra att datorerna inte hade några speciella program installerade utan bara innehöll material som utbildningsministeriet hade bestämt. Det innehållet är videofilmer som visar hur lärare undervisar sina elever i olika klasser. Ingen möjlighet till ineraktion eller egna initaiv alls. Tyvärr har inte skolan någon uppkoppling till internet så de kan inte använda alla verktyg som finns tillgängliga. Lärarna var ganska frustrerade över situationen och verkade hade givit upp delvis. Det man gjorde en gång i veckan var att samla två elever från varje klass för extra undervisning på kvällstid för att använda datorerna. Eftersom läroplanen inte tillåter mer eller mindre några avvikelser så är det svårt att integrera datoerna i den vanliga undervisningen.
Ett stort problem var också säkerheten, så man var tvungen att bygga ett speciellt klassrum med många el uttag samt ett säkerhetsskåp i betong där man kunde låsa in de dyrbara datorerna som för övrigt var mycket bra maskiner förutom att de var vita. Färgen är inte den bästa i dammiga miljö man är i här där allt blir rött efter några minuter.
Lite besvikna skulle vi åka från skolan då vi upptäckte att bilens fläktrem hade blivit skadad så vi var tvungna att laga den. I de situationerna fungerar det mycket bättre här än hemma. En mekaniker kom efter några minuter och i och för sig hade inga verktyg med sig så han fick vända, men det är inte svårt att få hjälp snabbt.nvibrullqde ner bilen till första bensinmack och fick den lagad på tio minuter för några få kronor. Hemma kostar det minst 500 kronor bara man kör in bilen i verkstan.

Inga kommentarer: