fredag 4 mars 2011

Dramafestival i Kagumo

Nu har vi precis kommit hem från två dagars dramafestival i en närliggande lärarutbildning ca 10 mil härifrån. Skolan är byggd på 30 –talet så den är ganska så gammal men väldigt vackert belägen alldeles nedanför Mount Kenya vilket är Afrikas näst högsta berg med 5199 m.ö.h. Vi har tittat på ett stort antal nummer i den olika kategorierna som man tävlar i här.
På väg till Mount Kenya
Det gäller pjäser, monologer, dramatiserade danser och talkörer. Studenterna har repeterat till 4 på morgonen den sista veckan och verkligen slitit hårt. 
bärande kvinnor längs vägen
Down town Nyeri
Juryn

Drama

 Getfrossa
Kolla mailen
De är otroligt hängivna sitt arbete och vill verkligen göra sitt bästa för sin skola så att man kan vinna. De tävlade mot tre andra lärarutbildningar som ligger inom samma distrikt som Muranga. De bästa numren från varje kategori går vidare till de nationella tävlingarna om en månad i Nairobi. På skolan där tävlingar höll till fanns en nybyggd aula som precis hade blivit klar efter nästan trettio år av konstruktion. Antagligen har pengarna tagit slut och man har blivit tvungen att pausa i väntan på mer. Många tal och predikningar finns alltid med på programmet så även denna gång. En jury som tog väldigt seriöst på sin uppgift satt lägst fram i salen och antecknade allt. Hedersgäster och andra personer satt vid egna bord och blev serverade godsaker och drycker samtidigt som vi andra fick sitta bakom och titta på. Man blir medveten jämnt att det är väldigt viktigt att visa vilken rang man tillhör i många sammanhang. Efter den första dagens tävlingar var över med ca. 3 timmars förseningar så åkte vi in till Nyeri för att hitta ett hotell för natten tillsammans med en av lärarns som hade tröttnat på förläggningen på skolan som visade sig vara väldigt enkel. Vi hittade ett enkelt väldigt afrikanskt hotell för ca  80 kr natten. Om vi hade bott på ett turisthotell hade det kostat ca 200 kr istället och det har inte våra afrikanska kollegor råd med. Vi slutade kvällen med att äta grillad get på ett lokalt slakteri där man även har servering en trappa upp. Väldigt gott. Nästa dag fortsatte tävlingarna och sedan till slut efter ett antal tal av varierade slag mycket med inslag av moraliska uppmaningar och inslag av att alla måste göra en förändring av sitt eget liv för att något ska hända i samhället vilket de flesta brukar prata om här så kom äntligen juryns utslag. Det visade sig att Muranga vann ett stort antal priser, det var svårt att hänga med för studenterna blev som galna när juryn läste upp resultatet. Muranga fick pris som bästa college och fick även två priser som gör att de går vidare till de nationella tävlingarna. Det kommer att festas en stor del under helgen här!

1 kommentar:

Linn sa...

Yeah yeah! Go muranga! Så roligt att de vann!!