torsdag 25 februari 2010

Dramatik




Nu har genrepet till dramafestivalen varit. Det började med att vi alla fick en bön till livs som vanligt och sedan började danserna och musiken. Dramafestival här handlar om att dramatisera danser från de olika stammarna i Kenya. Man skriver nya texter som handlar om politik eller problem som kan ha med olika saker. Det var 5 olika grupper som framförde sina danser med otrolig energi och utlevelse. En jury skulle utse 3 st grupper som skulle representera Muranga senare i en nationell tävling. Tyvärr kunde juryn inte enas så de lät två grupper gå vidare till en andra omgång om en vecka vilket inte var omtyckt. Studenterna vägrar att acceptera detta beslut. Mellan danserna var den en nyskriven pjäs som framfördes och några stycken monologer som lästes av studenterna. Jag fattar inte hur de har lärt sig allt utantill. De jobbar dygnet runt här. Innan juryns avgörande var klart hade jag blivit tillfrågad att sjunga några sånger och spela gitarr vilket jag tackat ja till. Inför 700 stycken studenter i den gigantiska aulan sjöng jag en Cornelis låt för att sedan spela den enda kenyanska låt jag kan Malaika. Det blev faktiskt riktigt bra. Alla sjöng med även på några svenska ord. Ska lägga upp video senare. Kvällen avslutade med öl och grillad get på den lokala puben. Hastigheten på öldrickandet är imponerande men får oftast in två flaskor åt gången så det finns ingen chans att hinna vila sig mellan varven. Kul i alla fall och geten smakade helt OK även om köttet inte är så lättuggat.

Har haft en dag i Nairobi idag och sedan avslutning på kvälen med en lektion för Murangas datorklubb. Visade också en film plus bildspel om Sverige vilket var väldigt väl mottaget. Det är så kul att träffas studenterna. De vågar nästan aldrig fråga något i hela gruppen utan kommer alltid fram efteråt för att ställa frågor.

I morgon blir det tal igen och sedan massor med lektioner för sista gången.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken typ av frågor ställer studenterna?

När åker du vidare?

//Kerstin

tobbe sa...

Många vill veta hur det är att jobba i Sverige. Om man kan tjäna mycket pengar eller ha en fin bil.
Andra frågor kan vara "hur lyckas du få bilden från dator att projiceras på väggen". Hur kan jag få ett Facebook konto? Hur kan jag arbeta med IKT i skola när det inte finns el? Varierat eller hur.