tisdag 9 februari 2010

Framme på Muranga


Efter en lång och tröttsam resa har jag nu gjort mig hemmastadd i gästhuset på skolan. Som vanligt är det ganska mycket som inte funkar, duschen, kylskåpet, myggnätet och utrustningen i köket. Det brukar bli bäst sista veckan då är allt på plats. Har redan haft mina första kontakter med lärarna. Träffades vid tepausen och berättade om vad jag tänkt göra den här gången. Just nu väntar jag på att få audiens hos rektorn. Det är alltid en låg procedur innan man får komma in. Efter en och en halv timme hade han tid och då hade han andra besökare samtidigt. Det känns inte som han är speciellt intresserad av utbytet, mycket för att hans själv inte fått åka till Sverige antar jag. Jag kunde ge honom de senaste nyheterna angående stipendiet vilket är att även administratörerna kan få åka en gång för göra en gemensam utvärdering. få se om han blir lite gladare av det!
Har träffat en del studenter idag. Två av dom var i Sverige i höstas så vi har en del trevliga minnen och de har förväntningar att vi ska ha några projekt tillsammans. ska träffa The Compter Club of Murnga i morron kväll. Har några filmer om IKT utvecklingen i Afrika som kommer att intressera dom tror jag. Har också varit och besökt damerna som säljer frukt under trädet "The tree of life". Har blivit lite kompis med dom, köpte solmogen mango, avocado och ananas. Alla barnen ville komma fram och hälsa. De ropar "Muzungu" efter en. Det är Ki Swahili och betyder vit man. En liten killa blev så förvånad när han tog honom i hand så han var tvungen att hälsa på mig flera gånger. Ungefär som han blev besviken att den vita färgen inte färgade av sig på honom!

Skolan har inte hunnit utveckla sig så mycket som jag hoppades. Det har fortfarande ingen internet uppkoppling. Så all trafik med internet går via mobilnätet vilket är väldigt instabilt för det mesta. Har fixat ett mobilt bredband men det känns för det mesta som ett mobilt smalband. Fick en besökare i morse utanför mitt hus en köttätande gräshoppa lika stor min hand. Kanske någon kan googla och se vad de heter.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Tobias!
Jag sitter nu på bussen till Borås och kommenterar med min nya Iphone. Kontrasten kaninte bli mycket större.
Ha det bra i värmen
Kerstin

Anonym sa...

Hej Tobias, nästa Kerstin här!

Jättekul att läsa bloggen följa dina vedermödor och framgångar!

Jag tror gräshoppan heter
Kalle Stropp, men för säkerhets skull ska jag Googla på det!

Catarina sa...

Hej Tobias!
Skönt att höra att resan gått bra. Hoppas du får möjlighet att ta skolan ett steg till den här gången och att hela resan kommer att gå bra...
Ha det bra!
Catarina

Lina sa...

vilket hus är det?? vårat gästhus eller ditt gamla??

Bo Hermansson sa...

Googlade "köttätande gräshoppa" och hittade inte så mycket mer än detta som kvalitetsfilmtips:

Locusts: The 8th Plague:
Ett gäng forskare kämpar mot en svärm köttätande gräshoppor som rymt från ett topphemligt forskningscenter. I desperation försöker de locka tillbaka gräshopporna för att oskadligöra dem. Frågan är om de kommer att lyckas eller om Amerika kommer att drabbas av terror av bibliskt mått.

/ Bosse