tisdag 23 februari 2010

Excel och musiklektioner

Eftersom så många olika personer vill ha min hjälp hör på skolan så får jag hoppa in lite överallt. Idag har jag varit på morgonen hos en av dem som arbetar med ekonomin. Alla studenter måste betala skolavgifter här och det är svårt för skolan att få in avgifterna i tid. Ibland skickas studenterna hem för att hämta pengar och avbryts lektionerna. Jag försökte hjälpa ekonomiavdelningen att göra ett Excel dokument för att ha alla studenters avgifter registrerade och automatiskt uppdaterade när nya avgifter har betalats in. Matte är inte mitt starka ämne så jag fick verkligen tänkta till ordentligt. Vi lyckades till slut få ihop det men då kom dem på att summorna skulle ändras så det var bara att ändra allt igen. Hoppas de använder det här nu istället för bara låta det vara som så mycket annat.
Under den här veckan måste allt bli klart som jag satt igång. Tiden rinner iväg snabbt. Vi har fortfarande problem med servern och den kan vi inte göra något åt eftersom den har blivit installerad av en firma från Nairobi. De vägrar komma hit för de är sura på nåt som jag inte riktigt fattar. Jag ska försöka skriva en ansökan tillsammans med en av lärarna för att se om vi kan få pengar till att utveckla IKT användningen mer på skolan.
Jag var med på en av musiklektionerna idag också. Det var häftigt! De har såna fantastiska röster. Tjejerna går igenom betongväggarna utan mikrofoner. Jag spelade gitarr till låtarna och spelade även in en del. Ska ladda upp på bloggen när jag kommer åt lite bättre uppkoppling. Ett kul avbrott från alla datorer. Fick en pratstund med rektorn idag, som inte är speciellt intresserad av utbytesprogrammet känns det som. Han gillar i alla fall de saker jag tagit med mig från Sverige, som datorer, kameror och nätverksutrustning. Han fick en snabblektion i hur man hittar servern och skriver ut sina dokument från nätverket.
I Morgon är det genrep inför dramafestivalen på skolan. Studenterna har repeterat i veckor. Senast i söndags var jag uppe på skolan vid 10-tiden på kvällen och då var det fullt drag i aulan där de olika dansgrupperna avlöste varandra. Tyvärr kan jag inte se den färdiga föreställningen får klara mig med genrepet.
I morgon blir det pubkväll med ”grabbarna” då vankas det grillad get igen. Det är inte min favorit men kenyanerna håller det högst av allt. Ölen brukar gå åt snabbt i alla fall…

4 kommentarer:

Lina sa...

Såg dramafestivalen förra året, det var skoj. Synd att du missar det.

Nyama choma är väl jättesmaskigt, iaf med ett gäng Tusker :)

Anonym sa...

Jag ser verkligen fram emot att få höra lite sång!

Förstår att du jobbar i lite motvind igen (rektorn tex)
men du gör nog succé hos studenterna!

Kerstin

Anonym sa...

Hej Tobias. Sonde här. Jag läser regelbundet dina välformulerade iakttagelser. Det är intressant men också ganska sorgligt. Ur svensk synvinkel är det stundtals en förlamande ineffektivitet. Jag ser framför mig hur du går in i ditt rum och skriker rätt ut. Är det så? Men jag förstår också att det är mycket som jag inte förstår eller kan föreställa mig.
Ser fram emot att få träffas igen. Det blir nog i Pygges replokal som det ser ut nu.

Anonym sa...

Hej Tobias,

Vad kul det är att läsa din blogg för att du orkar att skriva så mycket. Det verkar vara svårt att få IT att fungera så tråkigt att firman inte vill åka ut -det kan ju göra en förtvivlad, men som du säger det är bara att titta på det positiva som ändå händer.

Jag visade bilder på Röda Korset i måndags från Kenya. Kanske vår lokalgrupp kan bistå med något. Jag tänker att man kunde hjälpa någon skulle med material etc.

Hälsa så gott till Esther och alla de andra lärarna med familjer!
Varmt från Susanne