lördag 20 oktober 2007

Kenyatta day



Cathrine och Max har kommit hit sent i går kväll. De blev skjutsade av en chaufför från flygplatsen som aldrig sett ett flygplan förut. Han arbetar på en grann skola och blev hastigt inlånad av oss som ersättare för de ordinarie chaufförerna. Han visste inte hur han skulle köra i Nairobi vilket gjorde bland annat vi fick ta några extra varv i rondellerna och göra några avstickare ner i diket då och då. Vilken start på kenyavistelsen! I dag är det Kenyatta Day här i Nairobi. Det är frihetskämparnas dag. Man firar de som slogs för kenyas frihet och som gjorde det möjligt att Kenya blev självständigt 1963. Firandet var i ett samhälle 1 mil bort där det var ett stort tält uppställt för att hedersgästerna skulle få sitta i skuggan. Vi andra fick stå i den heta solen. De uppträdande tågade in på gräsplanen och ställde upp sig framför VIP-tältet och framförde sina sånger. En del uppförde små teaterstycken om hur man bland annat ska uppfostra sina barn så att de blir bra samhällsmedborgare. Studenterna från Muranga’ framförde en frihetssång, snyggt sjungen med flera stämmor. De tränar självständigt men får vissa råd från sin musiklärare. Vi åkte hem med en proppfull matatu istället för att vänta på studenterna som skulle få mat som tack för uppträdande men fick vänta flera timmar innan det kom fram någon mat. Tiden är ju inte så viktig faktor här men vi har fortfarande svårt att vänja oss vid det. När Max visar sig som vit 10 åring här blir han snabbt populär. Vi hade en svans av säkert 10-15 barn efter oss då vi skulle lämna firandet. I dessa trakter kommer det aldrig några turister så vi är mycket uppmärksammade

4 kommentarer:

Lena sa...

Måste vara skönt att få träffa Cathrine och Max och få prata svenska igen. Vilken fantastisk upplevelse för Max att få vara mitt i en annan kultur och få möjlighet att se det som vi vanliga turister inte får möjglighet att uppleva i vanliga fall. Hoppas ni får en riktigt skön semester.
Lena

Unknown sa...

I am happy to see you i miss you very much wish you a nice stay in Kenya.hope you wish learn some Kenyan dance.

Anonym sa...

Hej Max, Tobias och Cathrine,
hoppas att ni har det riktigt bra! Det verkar så spännande och lärorikt. Och det är så roligt att läsa din blogg, Tobias!
Kram Annalena och Nils

Anonym sa...

Hej familjen. Det måste vara fantastiskt att få uppleva allt tillsammans nu. I gårdagens DN var det en ny krönikör vid namn Mikael Rosén som skrev under rubriken; "Där döden är nära firar man varje dag". Han finns i Zambia men det lät mycket som dina inlägg när han beskrev sitt liv där nere. Från att ha sagt "-NEJ, NEJ kom inte hit alla bara dör", såg han nu fram emot att få träffa sin dotter som var på väg dit och få visa henne ett annat slag av glädje, generositet och livslust, än vi har här hemma. Jag ska spara hans krönika åt dig. Hälsa Catrin och Max och ha det bra. Monica Hälsar också.
Sonde