fredag 12 oktober 2007

Lärarfortbildning


I dag har jag börjat mina lektioner med lärarfortbildning i IKT. Första veckan har jag genomfört intervjuer med lärarna för att få en bild av hur de använder IKT. De flesta har ingen egen dator så de är hänvisade till de få datorer som finns på skolan. Alla vill lära sig Power Point så de kan göra presntationer eller overhead blad ( det finns en over head projektor men den har ännu inte packats upp ur kartongen) samt Excel för att skriva in sina klassers resultat i en lista. Jag började dagen lektion med packa upp en projektionsduk jag hittade i ett kontor. Duken hade ännu inte använts eftersom man inte har något att projicera på den! I dator labbet fick jag besök av lärare som fick lära sig att göra innehållsförteckningar och automatisk sidnumrering. Det gick riktigt bra för dem för utom att allt tar ganska lång tid eftersom de inte har någon större tangentbords vana. En del återkom efter rasten och gjorde om samma lektion en gång till för att öva lite extra. Det finns inget nätverk mellan datorerna så allt får sparas på hårdisken eller USB minne. Tyvärr sprider sig mängder av virus mellan datorerna så de får rensas ofta. Tur att jag har min Mac som inte är utsatt för virus. Nästa vecka har jag ett tight schema för lärarna som vill gå vidare med olika workshops samt för eleverna som ska se presentationer om datorns historia samt börja använda ordbehandlingsprogram på riktigt efter att under första året mest pratat om hur man använder datorn.

På kvällen har jag visat återigen en film i samlingssalen. Den här kvällen visade vi Last King of Scotland som handlar om Idi Amin. Många studenter har aldrig hört talas om honom eller vad han gjorde i Uganda som är grannland till Kenya så det är en upplevelse för dom att upptäcka en del av sin egen nutidhistoria genom filmvisning av en Mzungu (viting) som mig.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Tobias!
Blogga på! Kul att läsa!
Du verkar ju göra en hel del nytta redan.

Själv är jag ganska onyttig. Har plötsligt fått lust att byta motorcykel. Så räkna med ett bättre MC-år 2008.
Hälsningar
Bosse

Anonym sa...

Hej igen!
Tänkte på det där du skrev om att virus sprids mellan datorerna.

Nästa gång du har en Internet-koppling kan du kolla in

http://free.grisoft.com/

Där finns ett gratis antivirus-program. AVG AntiVirus Free Edition

/ Bosse

Anonym sa...

Hey Tobias!
I have just finíshed a nice dinner with Monica and Lars, listened to a few tunes from "En alldeles särskild kväll" and thought of
you.
Good lookining blogg page! I am really impressed with the work that you are doing.

Hope all is well!
Lena, Darryl, Lars & Monica.

Lena sa...

Hej Tobias!
Jag har inte varit inne och läst på ett par dagar och hjälp vad mycket du hunnit med. Blir så imponerad av allt du får vara med om. Snacka om olika förutsättningar. Här blir vi frustrerade om det går för långsamt när vi sitter vid Internet.
Allt är sig likt på HB. Kurserna rullar på och snart har halva terminen gått. Ha det bra!
Lena

Anonym sa...

Kul att följa dina upplevelser i kenya. Det var även roligt att se att du fortfarande har glöden och hinner smyga in reklam för mac.

Jag följer din blogg med spänning.
/Martin

Anonym sa...

Hej Tobias!

Vad kul att läsa din Blogg! Vilka upplevelser och erfarenheter du får med dig i bagaget, borde ge lite distans till vår teknikvardag!

Sköt om dig!
//Lotta