tisdag 16 oktober 2007

Sorgliga nyheter


I går fick vi plötsligt reda på att en av studenterna på skolan hade avlidit. Han hade knappt hunnit starta sin utbildning förrän han blev sjuk.Han hade diabetes och hade fått någon slags komplikation. Studenterna har samlat in pengar för hans mediciner och läkarvård men tyvärr räckte det inte till. Skolan hade kallat till en minnes mässa i aulan. Det höll på i tre timmar. Mycket sång och musik samt en hel del tal. Nattvard och predikningar av prästen. Jag hade haft undervisning hela dagen så jag var redan ganska trött, jag passade på att smita när det var dag för nattvarden.Gudstjänsterna här är väldigt långa och intensiva. På söndagarna vaknar jag av de sjunger så starkt att hela skolan vibrerar. Flickorna har otroligt genomträngande röster. De är annars väldigt tystlåtna i klassrummet och vågar inte höja sina röster speciellt, men när de kommer till gudstjänsten får de ett helt annat uppträdande.

Döden är väldigt påtaglig här. Många man pratar med har familjemedlemmar som dött av AIDS eller på andra sätt. Många av lärarna försörjer sina släktingar, oftast barn, som har döda föräldrar. Studenten som har avlidit ska nu transporteras till sitt föräldra hem och det hjälper skolan till med genom att låna ut en av sina bilar för transporten. Två studenter kommer att följa med på färden. Skolan har även hjälpt föräldrarna på olika andra sätt. Alla är otroligt angelägna att hjälpa till på många olika sätt. Det är hela tiden olika insamlingar på gång för olika personer som är sjuka och behöver hjälp på något sätt. I morgon fortsätter mina lektioner med lärarfortbildning och vanliga klasser med studenterna. Ibland känner jag mig som en alien när jag pratar om de senaste teknologiska möjligheterna inom IT när jag vet att det fortfarande inte finns ström i 1-7 skolorna i Kenya. Det kommer att ske en upprustning enligt den nuvarande regeringen, men man vet aldrig vad som händer efter valet som kommer att ske i december.

4 kommentarer:

Unknown sa...

pass our condolesence to the college!i know how it feels when we loose a student.I wish them peace and contentment of the heart.i cant help shedding tears!

Unknown sa...

to our Principal,tutors,students and the support staff and by extension parents of our late student and son.pole and may God give special strength during this time of great sorrow.we feel so sad about it.Margaret Ngoru.Thankyou.

Unknown sa...

At times we wish that death never existed but when we realise that we are in this world for a season and with a reason then we get consoled.Am so sorry to us for losing one of us but we have to have faith that he is not dead but in a rest.Dont worry,that is what life entails.Pass our condolensces to our fellows

Anonym sa...

En tuff verklighet som vi är väldigt förskonade från härhemma. Nackdelen är väl att även viljan att bry sig och hjälpa varandra är mindre påtaglig här. Lämnade CD skivan till Cathrine i går.
Ha nu en skön semester!
Catarina